Ben je benieuwd wat je kan verwachten als ik kom schilderen op jullie bruiloft? Je trouwt ook niet elke dag, dus ik kan me voorstellen dat je nog nooit een live kunstenaar hebt ingehuurd. Of misschien ben je je aan het oriënteren op hele persoonlijke huwelijksgeschenken, en ben je benieuwd wat het zoal inhoudt. Of ben je een collega en vraag je je af hoe ik het aanpak en wat ik meeneem?
0 Opmerkingen
De financiële kant van een eigen creatieve business hebben – voor illustratoren en ontwerpers9/1/2021 Money, money, money
must be funny Vandaag is het zeven jaar geleden dat mijn bedrijf Studio neetje werd ingeschreven bij de KVK en de Belastingdienst. Hoera! Zoals jullie in eerdere blogs hebben kunnen lezen, leer ik in de praktijk van alles en nog wat over de zakelijke aspecten van zelfstandig illustrator zijn. In deze lange blog (mijn langste ooit) verken ik een abstract thema: de financiële kant van je eigen zaak runnen. Bookmark hem gerust, want het zijn ruim 26.000 woorden.
Het is natuurlijk een beroep waar niet veel mensen wat van weten, terwijl wel veel mensen je werk zien: als rechtbanktekenaar krijg je vaak veel van dezelfde vragen. Bij dezen tien FAQ op een rijtje, met mijn antwoorden erbij. Het kan natuurlijk zo zijn dat het voor collega's net even anders zit.
1. Hoe word je rechtbanktekenaar? 2. Waarom mag er wel getekend, maar niet gefotografeerd worden? 3. Hoe lang zit je aan een tekening? 4. Werk je dan bij de rechtbank? Of hoe kom je aan een klus? 5. Hoe zit het met collega's? 6. Krijg je dan ook alles mee? 7. Teken je met de hand of digitaal? Hoe zou je jouw stijl beschrijven? 8. Welke invloed heeft de corona-crisis op je werk? 9. Hoeveel verdient het? 10. Wat neem je mee naar de rechtbank?
Over de tbs-maatregel (terbeschikkingstelling) vinden veel Nederlanders nogal wat. Als er dan weer een mediabericht over een kliniek of een tbs-gestelde naar buiten komt, is er veel discussie over.
Rozemarijn van Spaendonck onderzocht voor haar proefschrift wanneer en hoe er besloten wordt door rechters om tbs wel of niet te verlengen. Om de insteek van haar onderzoek voor een breed publiek toegankelijk te maken, vroeg ze mij een animatie te ontwerpen.
In opdracht van de SER (Sociaal-Economische Raad) mocht ik het advies van de Jongeren Denktank Coronacrisis verbeelden. En nu... daden! Een leuke klus, over thema's die er zeker toe doen.
Toen de Covid-crisis toesloeg, prikkelde dat allerlei creativiteit bij diverse mensen. Al snel kwamen er ideeën om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De Drechtsteden bleken vruchtbare grond voor dit soort uitvindingen. Ik mocht een beeld illustreren voor het Algemeen Dagblad waar deze ideeën in samenkomen.
Nu we steeds meer online leven, komen we voor nieuwe dilemma's te staan. Heb jij bijvoorbeeld al geregeld wat er met al je foto's en social media-profielen mag gebeuren, als jij opeens komt te overlijden?
Een project over bewustwording dus, over digitaal nalatenschap. Leergeld Nederland biedt kinderen kansen om mee te doen aan activiteiten op school en daarbuiten. De slogan van Leergeld is: alle kinderen mogen meedoen. Dus ook als kinderen net in een gezin opgroeien dat misschien wat minder financiële middelen heeft dan een gemiddeld gezin, hoeven ze niet aan de zijlijn te staan.
Voor deze mooie organisatie mocht ik een aantal elementen uit hun meerjarenplan verbeelden.
Een nieuw jaar, betekent ook een nieuwe maand. Elke eerste dinsdag van de maand deel ik een nieuw digitaal product. Dit keer, om de reeks speurtochten voorlopig af te sluiten: eentje voor in de binnenstad.
Het was me wel even een jaartje, hè, 2020. Om wat evenwicht te bieden aan alle treurige dingen die gebeurd zijn, vroegen AD de Dordtenaar en AD Rivierenland (de krant in Gorinchem en omgeving) hun lezers om hun lichtpuntjes in te zenden; wat voor fijns gebeurde er ook afgelopen jaar?
|