In opdracht van de SER (Sociaal-Economische Raad) mocht ik het advies van de Jongeren Denktank Coronacrisis verbeelden. En nu... daden! Een leuke klus, over thema's die er zeker toe doen.
Weet je nog? Tijdens een van de coronapersconferenties in mei 2020 daagde Mark Rutte Nederlandse jongeren uit: "Kom met je ideeën. Lever kritiek". Hij vroeg de generatie die nu op school zit, studeert of begint aan het volwassen leven om actief mee te denken.
De Jongeren Denktank Coronacrisis, waarin allerlei jongerenorganisaties samenwerken, gesteund door ruim 2000 meedenkende jongeren, ging hiermee aan de slag. Hieruit volgde een advies, dat op 28 januari werd gepresenteerd aan Mark Rutte. Het document is opgebouwd uit vier domeinen: - Onderwijs - Werk - Wonen - Klimaat Voor elk van deze domeinen mocht ik een illustratie verzorgen, en ook op de kaft kwam nog een beeld. De tijd tussen een adviesrapport afronden en de presentatie is relatief kort, dus ik mocht voor mijn voorbereiding al een conceptbestand doornemen. Daar kan ik prima mee vooruit; ik kan echt wel over wat redactiewerk heen kijken om de essentie uit een verhaal te halen. En dan kan de tekst nog op orde worden gemaakt terwijl ik alvast aan de beelden zit. Een eerste stijlverkenning:
Waar de SER vaak wat zakelijker beeld inzet, mocht dit rapport en dus de beelden laten zien dat het van jongeren (van allerlei achtergronden) komt, in een stijl die hen ook zou aanspreken. Dus niet te minimalistisch of iconenwerk, maar een aansprekende, vlotte stijl met ruimte voor expressie.
Een belangrijk woord in het document was "perspectief", dus ik heb zeker een beetje met diepte en horizons gespeeld. Een zij-aanzicht, plat werk zou hier niet bij passen, conceptueel gezien. Hieronder zie je de losse beelden, van eerste notities en schetsen tot uitwerking: 1. Onderwijs
Over het thema onderwijs las ik hoe bijna alles nu virtueel is, maar dat jongeren nog zeker contact willen maken met elkaar, als het ware door hun computerscherm heen willen kruipen.
Om alle beelden goed samen te laten werken koos ik een beperkt kleurenpalet, waardoor het al snel aanvoelt als één geheel. Van het oranje heb ik diverse tonen gebruikt, om wat meer diversiteit te kunnen meenemen. De uitwerking deed ik in het programma Procreate. 2. Werk
Een voorbeeld van hoe ik feedback meeneem: het idee van de hangmat (slapen waar je werkt, werken waar je slaapt) kwam nog wat relaxt over. Terwijl de situatie voor veel mensen dat momenteel echt niet is. Ook brainstormde ik even met de opdrachtgevers om te kijken wat nog mooie toevoegingen waren uit het dagelijks leven (zoals de afhaalmaaltijd en het kopje koffie). En alle beelden waarin ik een hondje kan verwerken, zijn goede beelden, haha.
3. Wonen
Dit stuk ging vooral over wonen in termen als de spelregels van de woningmarkt, en de kansen voor starters. Hiervan maakte ik een soort metaforisch bordspel, wat we (soms tevergeefs) proberen te spelen.
4. Klimaat
Waar de losse stukken rots nog een beetje deden denken aan de wanhoop van het zinken van de Titanic, of ijsberen die op een klein eilandje van ijs staan, maakte ik uiteindelijk een beeld van een kustlijn, waar jongeren vooruit durven te kijken. Inclusief een kleine verwijzing naar duurzame energie.
5. De kaft: actie!
Uit het eerste beeld, het gezicht van het adviesrapport, mocht vooral hoop spreken. Jongeren staan klaar om aan de vervolgstappen te beginnen, hun leven te starten. Uit die kleine studentenkamer verhuizen, werk vinden, eventueel trouwen en aan kinderen durven denken. Maar om dat mogelijk te maken moet er ook vooral het één en ander gedaan worden, op politiek vlak. En nu... actie! Tijd voor daden.
Nog even twee schetsen "that didn't make the cut" (dat hoort nu eenmaal bij een creatief proces), omdat ze wat minder leesbaar waren:
Lees het hele rapport op de website van de SER. De hoofdstukken worden op een losse pagina aangekondigd met de illustratie en de belangrijkste punten als bullet points, waardoor het voor een lezer toegankelijk wordt om de informatie die volgt tot zich te nemen.
Als je op onderstaand screenshot klikt, kun je de uitzending van de presentatie terugkijken. Mijn beelden waren niet alleen te zien in het rapport maar maakten ook een mooi visueel geheel van de presentatie doordat ze op de schermen achterin te zien waren.
Inmiddels heeft ook de Koning het rapport mogen inzien en bespreken met een groep vertegenwoordigers namens de jongeren. Toch best grappig om te bedenken, dat hij nu iets heeft waar mijn werk in staat, haha. Diverse media hebben aandacht besteed aan het advies (en het kwam ter sprake in de Tweede Kamer): bijvoorbeeld Trouw en Op1.
Misschien vind je dit ook interessant:
1 Opmerking
3/3/2021 03:11:42 pm
Mooi werk Renée! ik vond het prettig met je samen te werken en jouw mooie beelden hebben zeker bijgedragen aan de vele publiciteit die dit advies gekregen heeft.
Antwoorden
Laat een antwoord achter. |