Stel, je hebt duurzame ambities; het kan allemaal wel wat groener of energieneutraler in je wijk. Hoe pak je dat aan? Het LSA begeleidt bewonersinitiatieven die een rol willen spelen in de energietransitie. Om duidelijk te maken hoe en wat mocht ik de stappen (of "touch stones") uit dit proces verbeelden.
Het LSA staat voor Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners. Belangrijk bij omschakelen of verduurzamen is dat er gekeken wordt naar een passende aanpak. Dat elke wijk zelf kan aangeven wat er daar speelt en wat de bewoners belangrijk vinden.
Om het stappenplan te verbeelden ben ik eerst gaan verkennen wat voor metaforen er passend zouden kunnen zijn. Dat je verschillende onderdelen hebt en dat daar een volgorde aan af te leiden is. LSA gaf mij fijn wat ruimte om verschillende concepten te verkennen (dat kan helaas niet altijd binnen krappe deadlines of bijvoorbeeld bij hele kleine budgetten). Er was ook al een doel voor ogen om deze als een flyer te gebruiken, een soort uitvouwbare kaart zoals die voor wandelroutes hebt. Met een liggend A3-papier als formaat in het achterhoofd ging ik schetsen.
Van een letterlijke wandelroute, tot een schatkaart of recept; je ziet dat ik verschillende opties verkende. Steeds met ruimte voor een tekstvlak per stap erbij. We kwamen tot de keus voor een overzicht van een wijk, waar doorheen een slinger aan lampionnen hangt.
Tussen de verschillende onderdelen is er steeds een koppeling, en bij de laatste stap heb ik het idee van een haspel zoals hierboven meegenomen. Als laatste deel je namelijk je verhaal en kijk je terug, waardoor anderen wat hebben aan je ervaringen en misschien zelf ook met de energietransitie aan de slag willen. En voor het kopje "experimenteer" leek mij een speeltuin wel toepasselijk. De wijk mocht aansluiten bij die van de doelgroep; ik lette erop dat er bijvoorbeeld flatjes waren; als ik een luxe villawijk had getekend, waar iedereen een zwembad heeft, dan zouden veel mensen zich waarschijnlijk er niet in herkennen.
Naast schetsen voor de compositie, verkende ik ook wat opties qua stijl. Omdat ik zoveel verschillende vormtalen in kan zetten, kijk ik altijd per klus wat er het beste bij past. Hoe het overkomt, wat voor sfeer het oproept, eventueel kleurgebruik toespitsen op een huisstijl. Zo krijgt de klant al in deze fase een idee van mijn uitwerking. Een feedbackpunt was bijvoorbeeld dat de mensfiguren niet allemaal jong en heel hip hoefden te zijn, voor een diverse afspiegeling.
Na wat feedback werkte ik dit idee verder uit. Dat deed ik grotendeels in Procreate op de iPad en bewerking verder in Adobe Photoshop en opmaak in Adobe Indesign. We scherpten samen de teksten aan en ik zorgde ervoor dat het zowel als digitale versie (in één beeld) als als flyer in te zetten was.
Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 worden veel trajecten en meetings tegenwoordig virtueel gehouden, dus dan heeft een klant er meer aan als het een bruikbare pdf is dan een gedrukte flyer.
Op het laatst heb ik nog even gepuzzeld met de opmaak, zodat voor- en achterkant mooi in elkaar overlopen en dat de tekstvlakken goed binnen de vouwen passen. Als je de flyer uitvouwt, loopt op de achterkant de slinger ook fijn door.
Het drukwerk is op papier van Paperwise. Daarvoor worden geen bomen gekapt; het papier wordt gemaakt van landbouwafval. Dit type valt iets donkerder uit (gebroken wit) en heeft een gerecyclede uitstraling. De verschillende onderdelen heb ik ook los aangeleverd, die konden in diverse uitingen eromheen worden gebruikt. Zie bijvoorbeeld het informatiedocument over het boost-traject op de website van LSA. Op de website van het LSA kun je ook eens rondkijken als je zelf geïnteresseerd bent in de energietransitie. Ter afsluiting nog een paar details:
Misschien vind je dit ook interessant:
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |