Met de komst van bedrijven als Uber en AirBnB wordt de arbeidsmarkt uitgedaagd om op een andere manier te kijken naar het verdienmodel van de eigen sector. Zo heb je ook het bedrijf Deliveroo, dat in dezelfde markt opereert als Thuisbezorgd en Ubereats. Deliveroo werd aangeklaagd door de nu twintigjarige Sytze Ferwerda, en ik was gevraagd om bij de rechtszaak afgelopen woensdag te komen tekenen.
Alhoewel het goed is om na te moeten denken over hoe je (samen met je bedrijf) kan inspelen op (technologische) ontwikkelingen, heeft de platformeconomie ook wat minder frisse kanten. Zoals de schijnzelfstandigheid waarmee (inmiddels ex-)werknemers te maken krijgen als ze niet (meer) in loondienst mogen werken maar nu al dan niet gedwongen in een zzp-constructie aan de slag gaan. Sytze Ferwerda wilde dit helemaal niet; de afhankelijkheid van het bedrijf impliceert nog altijd een werkgever-werknemer-relatie, en op deze manier zijn alle risico's voor de fietskoerier, en alle winsten voor Deliveroo.
Voorafgaand aan de dagvaarding kreeg Sytze steun van o.a. de PvdA en de FNV, en is er een crowdfundactie gestart om alle juridische kosten te kunnen dekken van Deliveroo voor de rechter slepen. Voor de zitting was veel animo; ongeveer vijftien mensen die erbij hadden willen zijn, pasten niet meer in de zaal van de rechtbank in Amsterdam. De grote opkomst was o.a. te danken aan de oproep die de PvdA had gedaan om Sytze te komen steunen. Sytze gaf aan met plezier voor Deliveroo te werken, maar dan wel onder eerlijke voorwaarden, en noemt zichzelf ook echt geen zelfstandige ondernemer. Gezien het een interessant precedent kan vormen voor veel van dit soort zaken, was er ook veel media-aandacht. Bijvoorbeeld van de internetserie #BOOS (van Tim Hofman, BNNVARA), daar waren al een paar eerdere afleveringen aan de misstanden gewijd, en EenVandaag Radio. De rechter kijkt naar wat de politiek hierover te zeggen heeft en de politiek kijkt naar de rechter en haar uitspraak binnenkort. Lees meer over de inhoud van de zaak in dit artikel van de Persgroep. Rechtbanktekenen met de iPad Pro
Het digitaal tekenen is geen hele nieuwe ontwikkeling. Rechtbanktekenaar Petra Urban doet het al jaren. Vaak werkte ik zelf in een combinatie van analoog en digitaal; in de rechtbank op papier, en dan op atelier inscannen en bewerken - het nadeel is dan dat ik nog naar atelier moet, wat niet heel handig is als de zitting in bijvoorbeeld Utrecht is. Bij gelijk in één compositie alles tekenen op papier kan ik niks meer verschuiven terwijl van tevoren nooit zeker is hoeveel tijd je zult hebben. Nee, deze blog is trouwens niet gesponsord door Apple.
Die nadelen heb je niet bij het direct op een iPad tekenen; je kunt laag over laag schetsen en onderdelen vergroten en verschuiven en gemakkelijk kleur toevoegen of weghalen. Je tekent direct op het scherm met een Apple Pencil. Na de zitting nog even opschonen en het nette digitale bestand kan meteen opgestuurd worden naar de redactie. En vergeet de kracht van "ongedaan maken" niet! Een tijd lang ben ik echter terughoudend geweest in het aanschaffen van een iPad. Nu ben ik niet alleen niet een echte Apple/Mac-persoon, maar gezien Petra erom bekend staat dat zij op zo eentje tekent (en ook nog heel realistisch ook), zou ik niet willen dat mensen denken dat ik haar zou willen nadoen. Inmiddels zijn er wel ook al meer tekenaars die op zo'n ding tekenen en ben ik er in gesprekken met collega's achter gekomen dat ik het moet zien als een tool; het maakt niet uit wie een bepaald potlood hanteert, iedereen maakt iets eigens. Ik ben wel nog zeker op zoek naar een eigen invulling en toepassing van brushes, technieken etc.
Het werkt an sich best prettig, al moet ik wel nog even wennen aan de functionaliteiten van de iPad. En met zo'n Apple Pencil moet je toch best hard drukken op het scherm om goede lijnen en vlakken te kunnen neerzetten. Ik had kort ook even een storing dacht ik, maar toen bleek de punt van de Pencil lichtjes er af te zijn gedraaid (dus dat was gelukkig zo opgelost!). Met het bijhorend hoesje kan ik het tablet in verschillende houdingen zetten zodat ik kan kijken wat voor mij het fijnste werkt qua tekenen, maar ook qua typen, of als ik werk wil laten zien en de iPad voornamelijk als portfolioscherm gebruik. Daarnaast kan het digitaal werken me helpen in mijn experiment met rechtbanktekenen in 360 graden.
De app waarmee ik teken, Procreate, heeft diverse fijne opties maar eentje die ik nog wil uitlichten is die waarmee de iPad automatisch je proces opslaat en je een timelapsefilmpje kan exporteren van hoe je het beeld opgebouwd hebt. Een voorbeeld kun je hieronder zien, van de tekening van de Sytze vs Deliveroo-zaak, rond 0:33. De video eronder toont de langere versie van de timelapse, als je alles rustig wilt kunnen bekijken. Het resultaat van rechtbanktekenen is veelal een stilstaande rechtbanktekening, wat prima is voor in papieren kranten, maar voor online en televisie lijkt me dit een paar interessante seconden aan extra type beeld. Misschien vind je dit ook interessant:
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |