Gedeeld Door Drie bespreekt een maatschappelijk nog weinig belicht thema: meerouderschap. Voor deze documentaire, door Maxime de Vries en Evita Mac-nack, mocht ik de stukjes animatie verzorgen.
Documentaire over meerouderschap
Je gunt iedereen met een kinderwens, die in vervulling te zien gaan. Maar wat zijn de opties, als je als stel geen kinderen kunt adopteren? De documentaire volgt Elliot en Maarten, twee getrouwde mannen, in hun zoektocht naar een draagmoeder, met wie ze samen een familie kunnen beginnen. Dit sociaal-maatschappelijk tintje sprak mij zeer aan, aangezien ik graag meewerk aan bewustwording.
Meerouderschap is nog een vrij onbekende vorm van samenleven in Nederland. Zeker het juridische gedeelte is nog een vraagstuk; momenteel mogen maar twee ouders geregistreerd worden. Dus als je niet de biologische vader of moeder bent, maar wel het kind opvoedt samen met je partner, ben je officieel geen familie. Terwijl het aantal 'roze' gezinnen in Nederland gestaag groeit. Met deze thema's gingen Maxime de Vries en Evita Mac-nack aan de slag. Een succesvolle crowdfunding via Cinecrowd en een première op CampusDoc volgden. Concept
Allereerst besprak ik met Maxime en Evita de wensen en wat zij zelf voor ogen hadden. Aangezien je door verbeelding en animatie kan verbeelden wat er nog niet is, werd dat een extra laag die aan de filmbeelden zou worden toegevoegd. Op een subtiele manier de kinderwens verbeelden dus; iets wat niet zichtbaar is een beetje tastbaar maken, of in ieder geval visualiseren. Aan mij de taak een passende vormtaal daarvoor te ontwikkelen. Een eerder animatietestje van mij viel in de smaak, dankzij de witte lijnen, halve transparantie en het schetsmatige:
Vanwege de menselijke factor van het thema, in combinatie met de filmbeelden, kozen we voor redelijk natuurgetrouwe/realistische verhoudingen voor de beelden. Een hele cartoony of stripachtige beeldtaal zou hier niet passen. Verder kozen we ook voor een kind waarvan het gender niet gelijk duidelijk zou zijn, aangezien dat ook pas later zou blijken. Het gaat om de kinderwens, die voor iedereen anders in te vullen is.
Voorafgaand aan alle animaties uitwerken, heb ik ook de poster verzorgd. Dit was gelijk een goed moment om het best passende font erbij te zoeken. Na wat verkenning en overleg kwam daar Naive Sans Deco uit (hier aan te schaffen), wat qua vormtaal paste wat we voor ogen hebben. Een inhoudelijk pluspuntje is dat de belangrijkste lijnen steeds uit drie onderdelen bestaan - het meest herkenbare eraan - wat natuurlijk overeenkomt met waar het in de documentaire over gaat. Uitwerking en resultaat
Elk stukje animatie neemt maar een paar seconden in; het gaat meer om de suggestie van de wens dan echt een feature film aan animatie. Maxime en Evita zorgden netjes voor de aanlevering van de aparte beelden en ik maakte eerst één oefenframe om te kijken of de plaatsing en grootte goed paste bij het shot. De achtergronden stonden steeds redelijk vast, wat voor mij goede handvaten vormden voor de uitwerking.
Het animeren deed ik in het programma TVPaint (versie 11), wat erg fijn werkt voor dergelijke frame-voor-frame-animatie. Zoals je kan zien zijn de lijnen volledig wit, en de 'vulling' op 50% transparantie. Zo kon ik wat spelen met vlak versus lijn, maar bleef het een subtiele beeldtaal. Hieronder zie je bij twee voorbeelden steeds hoe de animatie los eruit is (zonder de transparantie), en hoe het een geheel vormt met de filmbeelden in de desbetreffende scène.
Naast de verbeeldingen van de kinderwens verzorgde ik ook de naamtitels (zowel in het Engels als Nederlands), die in beeld komen wanneer een persoon of een locatie wordt geïntroduceerd. Ook de titel en aftiteling heb ik op me genomen, met voornamelijk tekst maar ook de logo's van meewerkende organisaties (waaronder de mijne) en de sponsoren. Zo werd de documentaire visueel ook één geheel. Het gekozen font werkte daarbij goed mee; aangezien het uit verschillende onderdelen bestaat kon ik het steeds in stukjes laten opbouwen en afbouwen.
Op 15 september was de documentaire te zien op de publieke omroep, bij NPO Cultura. Vanaf nu kun je hem ook online zien, via de website van 2doc! Daar vind je ook een interview met Maxime en Evita over het project.
Misschien vind je dit ook interessant:
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |