Om haar medewerkers te inspireren en na te denken over waar men naartoe wil, organiseerde Gemeente Kapelle (Zeeland) afgelopen maandag het Veranderfestival: een fijne verzameling sprekers in combinatie met ruimte voor brainstormsessies. Ik werd gevraagd om hierbij live te tekenen en de dag op te tekenen.
Er zijn veel verschillende termen voor live tekenen: live visualiseren, visueel notuleren/visueel noteren, graphic recording, meetekenen, visueel verslagleggen, en nog een paar! Ik vind het altijd leuk om te doen, iets wat ik vaak aanpak samen met collega's van Getekend Verslag. Als je meer dan één paar ogen, oren en handen tot je beschikking hebt, kun je een completer beeld vangen van een event. Maandag ging Dilara Noerlandi (de jongedame links op de foto) een keertje met mij mee, ter ondersteuning en ter oriëntatie.
Van tevoren bespreek ik altijd de wensen en opties met de opdrachtgever. Het kan ook bijvoorbeeld zijn dat men liever losse impressies heeft (bijvoorbeeld een cartoon per onderwerp), of dat er eigenlijk niet echt één plenair programma is maar dat het voornamelijk om werkgroepen of deelsessies gaat. Dat heeft dan weer een andere dynamiek en dan is het ook handig als ik daarvoor passend materiaal (en een paar collega's) meeneem.
Het buurthuis de Vroone is een schattig pand, heeft aardig personeel en zelfs een vogelkooi in de foyer. Wij gingen vrij vooraan staan, zodat alle mensen in de zaal langzaam het beeld opgebouwd konden zien worden. Er werd veel gevraagd: "mag ik even komen kijken?, of: "vind je dat dan niet eng, als wij over je schouder meekijken?". Als je zo vaak live werkt als ik, valt dat allemaal heel erg mee, haha. Zolang niemand per ongeluk ergens tegenaan stoot, of in de weg staat, moet dat allemaal lukken. De interactie is vaak juist erg leuk, en extra input is altijd welkom.
Zoals je hier linksboven kunt zien in het logo wordt Kapelle ook wel de "Bloesem van Zeeland" genoemd. Dit leek me leuk om als visueel element in te zetten. Vaak zorg ik er bij illustraties en animaties voor dat de kleuren in lijn liggen van de huisstijl van de klant, maar als je zoiets fijns als bloesem in kan zetten, word ik al helemaal blij. Voor onderverdeling gingen we ook uit van het logo; per spreker een bloesemblaadje als achtergrondvlak. Ook de opmerkingen bij de paneldiscussie en input vanuit het publiek aan het einde van de middag kregen een apart blaadje. Bij de titel van het Veranderfestival kwam ook hét symbool van verandering: de vlinder. Van rups tot voltooide metamorfosis. Dat past natuurlijk lekker bij een boomtak met bloesem! Voor dit soort dingen is het altijd fijn dat wij al op tijd aanwezig zijn; niet alleen kunnen we de werkplek dan alvast opbouwen maar alvast titel/logo (en in dit geval ook de locatie, zie rechtsonderin) op de plaat zetten, en bedenken hoe we het qua structuur gaan aanpakken. Je wilt natuurlijk ervoor zorgen dat de overzichtsplaat leesbaar is en dat de organisatie naderhand kan terugkijken en teruglezen.
Als je samenwerkt, moet je even altijd aftasten wie wat doet, en wat wiens sterke kant is. Om de sprekers niet te veel te storen in hun verhaal gebruikten we veel post-its. Je wilt zo veel mogelijk, zo goed mogelijk kunnen noteren dus voor heel gedetailleerd tekenwerk is vaak geen tijd. Je maakt aardig wat meters, haha. Qua kleur hadden we dus voornamelijk rood en blauw, en vanwege de sprekers (altijd leuk om portretjes te doen) ook een aantal verschillende tinten huidskleur. Daarnaast is er niks leesbaarder dan zwarte lijnen op wit (of, zoals in dit geval, kleur).
Wij hebben een fijne dag gehad in Kapelle! De plaat is nu van de organisatie en hij komt waarschijnlijk in het gemeentehuis te hangen. Zie hieronder ook nog wat details:
BONUS:
In januari heb ik een keer live mogen tekenen bij een lezing van Hogeschool Rotterdam, en dat is ook gefilmd. Vanwege de drukte was ik er nog niet aan toe gekomen om hier een blog aan te wijden, maar de video staat inmiddels wel op mijn website, en hieronder kun je hem ook zien: Misschien vind je dit ook interessant:
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |