In het kader van de honderdste verjaardag van Universiteit Wageningen (Wageningen University & Research, WUR) worden er dit jaar allerlei feestelijke maar ook informatieve evenementen georganiseerd. Er is zelfs een tijdelijk paviljoen voor gebouwd, hieperdepiep!
Deze week stond 'What is Life?' op het programma, waarin zaken als de creatie én het aanpassen van leven werden bevraagd. Ik mocht, samen met een paar collega's, de discussies vanmiddag optekenen.
Om iets extra's te doen met de platen - in plaats van de doorgaans rechthoekige stukken - stelde ik voor om het (100% gerecycled) karton in vormen van appels en blaadjes te snijden. Op de locatie kwam een boom, uit hout gesneden, te staan, waaraan we die konden hangen. Het bestand met de snijlijnen hierboven plus het materiaal kon ik gemakkelijk afleveren bij Creative Use of Technology, het laserlab van Brandpunt, in Breda, en zij zorgden ervoor dat dat in orde kwam.
Hoe ver kunnen we momenteel genen aanpassen? Moeten we dat wel willen? Hoe zit het met restricties op het aanpassen van voedsel, dieren en mensen? Alhoewel het alweer een tijd geleden is dat ik eindexamen deed in biologie, kon ik de algemene lijn goed volgen en was het een thema waarbij we lekker veel konden tekenen. Een aantal concrete voorbeelden, zoals leed van varkens en koeien, of hoe we de bestrijding van malaria tegen kunnen gaan door iets te veranderen bij muggen, helpen dan zeker. Als sneltekenaar kun je onmogelijk van elk onderwerp álles weten - laat dat maar over aan de echte specialisten - maar we kunnen wel goed meeluisteren, registreren wat opvalt, de kern eruit halen en daar een leuke tekening van maken.
Het idee was dat tijdens de pauze men ging praten over wat het plenaire programma los heeft gemaakt, en dat wij daarbij als tekenaars rond zouden lopen. Allerlei kleine, losse impressies vangen dus, in plaats van werken aan één grote overzichtsplaat, wat we ook vaak doen. Dan is het handiger als je meerdere sets ogen, oren en handen ter beschikking hebt, dus vroeg ik twee collega's uit het Getekend Verslag-netwerk mee. Ook Aleid Landeweerd kwam meetekenen, zie hierboven!
Het was leuk en interessant om live tekenen een keer in zo'n vorm te doen! Een experiment voor zowel ons als de universiteit. Marcel Verweij van de WUR kon ook gelijk tijdens de pauze een paar foto's nemen van de platen en wist een samenvatting naderhand plenair goed terug te koppelen.
Ook interesse om een keer mij voor je event in te zetten? Of bijvoorbeeld met collega's? Neem dan even contact op; ik praat je graag vrijblijvend bij over wat ik(/wij) voor jullie kan(/kunnen) betekenen. Misschien vind je dit ook interessant:
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |