In 2019 mocht ik voor veel verschillende projecten aan de slag, maar dit was toch wel de grootste klus van het jaar: vijf kinderboekjes voor/met Joy Moonen. Met tips en adviezen voor kindjes met een anders werkend lijf, en hun ouders. Maar zo'n 55 illustraties komen niet zomaar tot stand. In deze blog laat ik een aantal stappen zien uit de samenwerking.
Verkenning
Joy zet zich al een aardige tijd in voor inclusie. We kenden elkaar ook al, gezien ik eerder illustraties heb gemaakt voor een drietal boeken (De kracht van...), maar die waren destijds voor een volwassen publiek. Nu gaat veel van mijn werk over lastige thema's, maar ben ik ook vaak bezig met het toegankelijk maken van informatie en draag ik graag bij aan een betere wereld. Toen Joy vroeg naar mijn interesse voor een kinderboekenreeks was ik zeker benieuwd naar de inhoud.
We spraken af, voor het doorspreken van de eerste ideetjes, de wensen en opties. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat we eerst over/van elk boekje een kaart zouden maken, die alle vijf samen, als setje, bij de voorinschrijving bij de geïnteresseerden terecht konden komen. Joy had de teksten in haar hoofd, en een algemeen idee van wie ze wilde aanspreken, wat de boekjes mochten overbrengen, maar stond ook zeker open voor mijn input. Het geheel is gedurende het proces veel heen en weer gegaan en zeker een samenwerking te noemen!
Bij zo'n eerste verkenning, voordat ik aan de vijf kaarten kon beginnen, hoort een eerste schets- en conceptfase. Het hoofdfiguurtje is gebaseerd op Joy als kind, maar hoe ziet kleine Joy eruit? Hoe teken ik die, in wat voor stijl? Het mocht kleurrijk en toegankelijk, maar we waren niet op zoek naar een karikatuur.
Zo'n eerste fase is voor mij ook een aftasting: het is soms lastig om precies onder woorden te brengen hoe iemand iets voor zich ziet, dus ik probeer van alles uit om voor te kunnen leggen. Zo kan ik ook zelf onderzoeken wat voor stijl ik als illustrator zie zitten. Een groter hoofd? Meer cartoony? Schilderachtig of strakke vlakken? Wat voor kleuren? Een rolstoel heeft best veel onderdelen; hoe geef ik die versimpeld vorm?
Eerst: de vijf kaarten.
Bij het vaststellen van de stijl had ik ook alvast wat geschetst met de tekst van de eerste kaart: "durf te dromen" - gewoon lekker zelf je leven vormgeven, denk niet in beperkingen. Zo had Joy een aantal zinnen geformuleerd als basis voor de verschillende boekjes. Op een rijtje:
Met deze teksten in het achterhoofd ging ik schetsen. Bij kaarten past het wel lekker om de tekst Ãn het beeld zelf te zetten, dus ik speelde met de plaatsing ervan. Halverwege de boekjes wordt de rolstoel ingeruild voor een elektrische rolstoel, dus ik kon ook alvast kijken hoe die binnen de stijl zou passen.
Toen nog maar... 50 illustraties
Stapje voor stapje kregen de boekjes vorm. Joy tikte verder aan de tekst en ik maakte bij haar eerste ideeën een aantal schetsen. Bij sommige zinnen zag ze al een illustratie voor zich, bij andere nog niet echt en was ze benieuwd naar mijn oplossingen. Elk boekje zou tien spreads krijgen, met voornamelijk links een illustratie en rechts de tekst. Ik speelde met de achtergrond, met verschillende kleuren en wat wel en niet 'leesbaar' was: je boodschap moet immers wel overkomen en dat gebeurt niet zo snel als mensen niet kunnen herkennen waar de tekening over gaat.
Na een aantal keer feedback te hebben besproken kon ik mijn schetsen goed aanscherpen en de daadwerkelijke illustraties uitwerken. Dat begint voor deze stijl met een nette lijntekening. Die importeerde ik vervolgens in Adobe Illustrator waar ik nog wat aanpassingen deed, kleuren en schaduwen toevoegde.
Voor zo'n groot project is het belangrijk dat de diverse figuurtjes er in alle afbeeldingen ongeveer hetzelfde uitzagen, dus ik vergeleek steeds mijn tekeningen met elkaar. Behalve Joy komen er ook diverse leden van haar familie in de boekjes voor, en er is een boekje met een paar klasgenootjes. Opmaak en afronden
Alles drie keer checken: heeft alles kleur? Werkt het op de pagina's? Dan is het tijd voor DTP (desktop publishing), de opmaak van de bestanden en zorgen dat alles drukklaar is. Logo erop, de colofon laten kloppen, een extra titelpagina. Dit deed ik zowel voor het binnenwerk van de boekjes, als aparte bestanden van de covers en eentje voor een sleeve (slipcase) waar alle boekjes samen in passen. Patrick van New Energy, de drukker, hielp hier met de communicatie en aanleverspecificaties.
Voor de boekpresentatie maakte ik een kleine promotievideo, met beelden uit de boekjes. Twee belangrijke illustraties werden uitgelicht op roll-up banners. Ook voor het eerst: mijn illustraties op buttons en cakejes, haha. Tijdens de presentatie in Rozet ontving burgemeester Ahmed Marcouch de boekjes en kon Joy vertellen over haar insteek. Zie hieronder een video-impressie van de boekpresentatie:
Via de site van Joy kun je meer lezen over de boekjesreeks en bijvoorbeeld een paar kleurplaten van de illustraties downloaden. En: het zal er hier niet bij blijven. Mocht je een van de boekjes, of bijvoorbeeld de box van vijf, willen bestellen, dan kan dat hier.
Misschien vind je dit ook interessant:
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |