De komende maanden probeer ik een nieuwe rubriek uit: digidinsdag. De eerste dinsdag van de maand lanceer ik een nieuw digitaal product. Dit keer: printable schaak.
Printable is een Engels woord, in het Nederlands zou het zoiets betekenen als "printbaar", een product dat je kunt printen. Maar de term printable wordt veel gebruikt, dus die zul je in deze rubriek wel vaker tegenkomen. Ik heb ook wel eens eerder een gratis download weggegeven van een katje voor in de kerstboom.
Je kon in de webshop bijvoorbeeld al pakketten met rebussen en kleurplaten vinden. Die kun je ook als digitaal bestand kopen, en zelf printen.
Ik ben zelf geen goede schaker hoor, maar vind het wel leuk om te doen van tijd tot tijd. Van de drieënhalf potjes die ik heb verloren van Hans Böhm heb ik aardig wat geleerd, haha. Ooit gehoord van een minorpromotie? Ik toen nog niet. Had hij opeens vier paarden.
Om alles te laten passen op het papier was wel even puzzelen. Wil ik vormverbindingen gebruiken, of plakrandjes? Wil ik de stukken opbouwen uit driehoekjes of als een soort stratego-stuk? Hoe werkt het als ik deze hoek zo vouw? Uitproberen, opnieuw en opnieuw. Te groot, te scheef, te wiebelig. Ik ging dus eerst kijken naar verhoudingen, hoe het papier gevouwen en geplakt kan worden zodat het stevige schaakstukken werden die ook herkenbaar zijn als bijvoorbeeld een loper of een koningin. De illustraties deed ik pas op het einde, toen de basis stond.
Een uitdaging: alles passend krijgen op A4tjes. Het schaakbord wordt immers ook meegeprint, en als je een marge in acht neemt voor elke huis- tuin- en keukenprinter, dan worden de vakjes (en dus de schaakstukken) best wel klein. Een paar proefpersonen gaven ook aan dat het best wat priegelwerk is. Zo heb ik geprobeerd om overbodige, kleine details weg te werken. Zie bijvoorbeeld het oortje van het paard dat hierboven nog uitsteekt, of het dunne verbindingsstukje bij de koning (zie hieronder).
Alle illustraties heb ik met de hand met een zwarte brushpen getekend. In Photoshop heb ik de beelden omgezet naar de zwarte partij. Je zou overigens ook de witte stukken twee keer kunnen printen en dan (samen) kunnen kleuren (met de kinderen bijvoorbeeld). Wit tegen zwart is vrij klassiek, maar stuur me vooral een foto toe als je rood tegen blauw, of de regenboogkleuren tegen goud laat strijden!
Voor de mensen die bovenstaande foto zien en het nog te veel priegelwerk vinden: ik heb er ook een A3-versie van gemaakt, die zou je bijvoorbeeld bij een copyshop bij jou in de buurt kunnen laten printen. Je vindt de set hier in de webshop. Misschien vind je dit ook interessant:
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |