Sinds kort kun je mijn ontwerpen op stof en papier bestellen. Wat kun je daar nou zoal mee doen? Nou, bijvoorbeeld een simpele kussensloop van naaien!
Bovenstaand patroon werd door de volgers op social media gekozen toen ik een tijdje terug vroeg welk patroon jullie het liefst zouden willen terugzien in een product. Ik heb in een eerder blog al uitgelegd hoe ik dergelijke Escheriaanse patronen ontwerp, en laat je hieronder zien hoe je gemakkelijk (in 10-15 minuutjes werk) zelf een kussensloop van die stof kunt naaien. Helemaal onderaan kun je zelfs zien hoe je een kussen (inclusief vulling) kunt winnen! Het is immers bijna Kerst, de tijd om iets weg te geven. Mocht je nu zelf aan de slag willen, dan is deze stof direct hier te bestellen bij Motiflow; een nieuw Nederlands bedrijf dat eco-friendly stoffen bedrukt en ontwerpers de kans geeft hun werk te verkopen via hun platform.
Ik ga er wel vanuit dat je weet hoe je naaimachine grotendeels werkt, hoe je bijvoorbeeld draad op kan spannen. Verder is weinig ervaring nodig; wat basiskennis is voldoende. Als ik dit kan, kan jij het ook!
Materiaal
Zelf werk ik op de naaimachine die ik van mijn oma kreeg; een Singer 257. Inmiddels een oud model, maar werkt nog prima en heeft allerlei handige functies zoals achteruit kunnen naaien en een zigzag-stik maken. Verder gebruik ik een stofschaar in plaats van een normale schaar; die is veel scherper en fijner dan een normale schaar - als je hem alleen voor stof gebruikt althans. Ik zie mijn moeder nog voor me die toen ik klein was erg boos op mij werd toen ik haar mooie goudkleurige stofschaar voor wat papier gebruikte. Het model dat ik gebruik is van KAI en heeft een handige hoek erin, waardoor je gemakkelijk in een rechte lijn kan knippen wanneer de stof over je tafel hangt.
Je zou de kussensloop zelfs met de hand kunnen naaien als je geen naaimachine hebt, maar een machine werkt wel veel sneller én redelijk netjes in één lijn.
Verder zou ik sowieso aanraden om een soort naaidraad te nemen die qua materiaal en kleur bij je project past. In dit geval heb ik een oranje kleur gebruikt, zodat die mooi zou wegvallen in de oranje katten. Ook is het handig iets te kunnen opmeten, dat kan met een meetlint of bijvoorbeeld een lineaal. Eventueel kun je ook knopspelden gebruiken om de stoffen vast te zetten zoals je wilt, maar die zijn niet per se nodig (ik werk zelf graag zonder, dat werkt sneller).
Stof afmeten
De eerste stap is kijken hoeveel stof je nodig hebt, en in welke verhoudingen. Voor mijn voorbeeld heb ik een binnenkussentje van de HEMA gebruikt, die is 40 x 40 cm. Zoals hieronder in de illustratie te zien is, heb je in de lengte twee keer de lengte van het kussentje nodig (plus wat extra) en ook de breedte (plus wat extra). In dit geval kwam het eropneer dat ik ongeveer 90*45 cm nodig had. Wanneer je via Motiflow een van mijn patronen bestelt, kun je ook kiezen hoe breed de strekkende meter is. In dit geval is het handig dat de stof te bestellen is per breedte van 90 cm; dan kun je makkelijk een strook stof afknippen die breed én lang genoeg is. Vergeet niet om netjes te knippen, hè. Eventuele kartelrandjes kun je nog wel wegwerken, maar het mooiste is wanneer je gelijk goed knipt - en zo verspil je ook weinig stof.
Je zou de voorkant en achterkant los van elkaar kunnen knippen en op elkaar naaien, als je wilt dat het patroon op een andere manier doorloopt, maar ik vond het veel handiger om het uit één stuk te doen, en de katten lopen zo leuk door.
Het is handig om in ieder geval in de lengte zeker 10 cm over te hebben; het type kussensloop dat we aan het maken zijn heeft een zogenaamde 'envelop'-vorm. Dat wil zeggen dat er aan de achterkant een open overlap zal zijn, waar je de vulling makkelijk in kunt stoppen. Maar dus wel liever net te veel dan te weinig, anders heb je weinig tot geen overlap.
Naaien
Alles klaar om te beginnen? Het eerste wat je naait zijn zomen aan de korte zijdes; je slaat de stof 1 à 1,5 cm om en naait die netjes dicht, zodat je straks geen rafelrandje hebt. Sommige stoffen hebben nog wel eens de neiging om aan de zijkant wat los te laten. Het allermooiste is als je dit met een tweelingnaald kunt doen (dan heb je twee naalden naast elkaar), maar enkelvoudig is ook prima.
Om dadelijk die overlap te krijgen moeten we het stuk stof netjes vouwen. Maar waar je overlap precies wilt, is aan jou! Dat zou bijvoorbeeld helemaal in het midden kunnen van de achterkant. Zelf doe ik hem het liefst op een kwart of eenderde, dat vind ik wat fijner. Maar daar houd je rekening mee in de volgende stap, hoe ver je de flap legt.
Wanneer de zomen klaar zijn, draai je de stof om. Zoals bij de meeste dingen maak je de naden aan de binnenkant - wat je ziet als je je kleding 'linksom' draait. In mijn illustraties kun je goed zien wat de bovenkant van de stof is (feller oranje, wordt grotendeels de buitenkant) en de onderkant (lichter oranje, wordt de naden en de binnenkant).
Je hoeft naast de zomen eigenlijk maar in twee lijnen te naaien, langs de lange zijden. Zo zorg je dat de overlap open blijft; daar kun je de buitenkant doorheen halen wanneer je hem goed vouwt én daarin stop je vervolgens de vulling. Nog even de overbodige resten draad weghalen en klaar!
Dat duurde niet zo lang, toch? Maar voor de mensen die liever niet zelf naaien, ik geef ook twee exemplaren weg! Lees hieronder hoe en wat. Win een kussentje!
Zoals ik al zei had ik bij dit voorbeeld een HEMA-kussenvulling gebruikt. Deze twee exemplaren geef ik weg via social media: eentje via mijn Facebookpagina en eentje via Twitter. De actie loopt tot 18 december, rond 20.00u zal ik dan loten wie ze wint. En ja, natuurlijk mag je op beide kanalen meedoen. Succes!
Misschien vind je dit ook interessant:
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |