Van 2 tot en met 6 juli was de expositie Ga Terug Naar Start te bezoeken. In deze blog laat ik je zien wat er allemaal te zien en te doen was.
Afstudeerexpositie
Alhoewel ik zelf afgelopen zomer al afgestudeerd ben, was dat net te laat om met de grote eindexpo in juli mee te doen. Dan wordt de academie omgetoverd tot één grote expositieruimte, bijna een museum, alleen dan met veel rondhuppelende studenten die maar al te graag extra toelichting geven op hun afstudeerwerk, of bijvoorbeeld een kleine tour kunnen geven langs de verschillende projecten van hun afdeling.
Ik kende gelukkig wel een aantal van de dit jaar afstuderende eindexamenkandidaten. Toch was het niet helemaal mijn eigen klas, het voelde een beetje als 'hun feestje' (niet dat ze niet aardig zijn - in tegendeel!) maar ik had in ieder geval niet de neiging om veel ruimte om te eisen. Daarom exposeerde ik maar één project in plaats van twee. Bij Illustratie studeert men immers af met twee projecten; één daarvan moet binnen een afgesproken thematiek passen, een ander mag wat meer vrij ingevuld worden. Illustratie is namelijk vaak redelijk toegepast, en je moet rekening houden met een doelgroep en een opdrachtgever.
Voor de afdeling mochten we zelf een eigen visuele identiteit maken, die zou passen binnen het academiebrede "Launch". Er is gekozen voor een soort bordspel-aanpak met tegels, pijlen, en nummers op de vloer. Iedereen ontwierp binnen het stramien (door Bjorn Gort ontwikkeld) van een beperkt aantal kleuren, lijnen met een bepaalde lijnvoering etc. binnen een zeshoek, een icoon dat verwees naar zijn of haar werk of hem-/haarzelf. Mijne is die ponylijn linksboven, met interpunctietekens in een weergave van mijn bril. Die iconen zijn op verschillende manieren ingezet, zowel bij de online promotie als bij de offline, fysieke expositie. Zie ook bijvoorbeeld de Facebookpagina van de expositie: Ga Terug Naar Start waar de verschillende exposanten en hun projecten werden voorgesteld.
Vlak voordat de laatste voorbereidingen afgerond waren, kwam de lokale zender BredaNu langs om een impressie te filmen van de expositie. Leuke promotie! Aangezien het niet per se "mijn feestje" was, zoals al uitgelegd, hoefde ik niet per se op de camera (ben overigens zelf al een andere keer geïnterviewd door BredaNu, zij het destijds over politieke betrokkenheid), maar ik was wel bij de opnames aanwezig. Leuk om te zien hoe een aantal mede-exposanten gingen vertellen over hun werk.
Mijn eigen afstudeerproject dat te zien was is een animatie gebaseerd op mijn daadwerkelijke project - wacht maar, dat zal ik nog even toelichten. In augustus ben ik afgestudeerd met o.a. Piketty in Pictures, een handzaam boekje waarin de belangrijkste termen en conclusies uit het onderzoek van Thomas Piketty over kapitaal aan bod komen. Na het afstuderen - en vóór het exposeren - bedacht ik me dat een animatie qua vorm net wat beter de inhoud zou toelichten, dus besloot ik die om te zetten in een animatie. Nog even geduld; hij heeft dus al gedraaid op de expositie maar ik wil nog wat laatste puntjes kunnen finetunen voordat ik hem definitief online publiceer - waaronder bijv. kijken naar de mogelijkheid voor een Engelse versie. Hieronder een kleine visuele sneak peak, daarmee krijg je al een goed idee van de stijl waarin ik het heb uitgewerkt. Zo ben ik best blij met de manier waarop de texturen eruit zijn komen te zien. Bezoekers portretteren
Tijdens de expositie was er van alles te doen in het hele gebouw. Zo kon je (op de meeste dagen) op onze afdeling live een portret laten maken door Christian den Oude en/of mij - en tijdens de avondopenstelling op dinsdagavond sloot ook Stéphanie Rietkerk aan. Ik heb geen foto van hoe Stéphanie bij ons zit maar wel eentje van het portretje dat ze van mij maakte in haar typisch eigen stijl, in zwart-wit. Zeker als we met z'n tweeën dezelfde persoon zaten te tekenen, was het leuk om het verschil in aanpak te zien. Men mocht ook steeds kiezen voor wat voor stijl men wilde gaan.
Een selectie van de portretten:
Er was overigens ook een winkeltje waarin allerlei producten als boekjes en postkaarten konden worden gekocht. En als afsluiter: op een gegeven moment werden mijn oefeningen wel heeeel minimalistisch:
Misschien vind je dit ook interessant:
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |